REGULI
de exploatare a vehiculelor recreaționale
ATV-ul este un vehicul extrem de periculos. Este important că îl poate conduce doar persoana care se află în stare fizică și mentală corespunzătoare. Nu conduceți sub influența substanțelor psihoactive, alcool sau medicamente cu efecte adverse care ar putea influența capacitatea de a conduce! Vehiculele pot fi conduse doar de către persoane care dețin permis de conducere valabil de categoria B sau B1. Înainte de drumeție, participanților li se oferă o scurtă instruire privind exploatarea vehiculului.
Participantul se angajează să urmeze în mod strict instrucțiunile personalului tehnic. Personalul face tot posibilul pentru asigurarea condițiilor de siguranță, dar fiecare participant este responsabil pentru propria sănătate fizică atunci când folosește un ATV. În caz de accident sau pagubă în timpul programului, participantul va fi pe deplin responsabil și răspunzător pentru eventualele daune.
Participantul ia în considerare regulile, restricțiile, reglementările care prevăd utilizarea terenului și parcurge traseele desemnate pe propriul risc. În caz de accident prestatorul de servicii nu poate fi tras la răspundere sub nici o formă! În cazul în care un participant nu respectă instrucțiunile personalului tehnic în timpul utilizării echipamentelor sau pune în pericol propria siguranță sau siguranța altor persoane sau vehicule, acestuia i se poate interzice continuarea traseului sau utilizarea vehiculului, fără a fi îndreptățit la rambursarea taxei de participare.
ATV-urile vor fi folosite în extravilan, pe drumurile agricole şi forestiere. Circulația pe drumurile publice este admisă doar pentru a traversa sau a ajunge pe drumurile agricole și forestiere.
CIRCULAȚIA CU ATV-UL PE DRUMURILE PUBLICE ESTE INTERZISĂ!
În ariile naturale protejate, respectiv în aria protejată NATURA 2000 și în zonele aparținând acesteia, utilizarea unui vehicul motorizat este interzisă sau supusă unei autorizații în conformitate cu legile speciale. Din aceste considerente, circulația cu ATV-uri în aria naturală protejată NATURA 2000 este STRICT INTERZISĂ! Harta ariilor protejate este disponibilă și accesibilă pe site-ul Ministerului. De asemenea, este important de menționat că, în conformitate cu Codul Silvic, mersul cu bicicleta și călăritul în pădure (indiferent de regulile de conservare a naturii aplicabile), conducerea unei motociclete sau a unei mașini este permisă numai pe drumurile desemnate în acest scop.
Vehiculele nu vor fi folosite pentru curse sau pe piste, nici pentru exerciții extreme, ele sunt destinate exclusiv pentru plimbări în afara localităților, numai pe drumurile agricole și forestiere marcate pe hărțile din Ghid (broșură). Iubitorilor de natură se va recomanda explorarea ariilor protejate Natura 2000 folosind bicicletele.
PĂRĂSIREA RUTELOR DESEMNATE ESTE INTERZISĂ!
EXPLORAREA ARIILOR PROTEJATE VA FI PREMISĂ DOAR FOLOSIND BICICLETELE!
VEHICULELE SE VOR UTILIZA DOAR ÎN SPAȚIUL LEADER MICROREGIUNEA VALEA NIRAJULUI, COMPUS DIN CELE 13 UAT-URI MEMBRE.
Reglementări privind protejarea mediului:
-
- Este interzis lăsarea de deșeuri, gunoi în zonele pe care le vizităm, de asemenea este interzis deranjarea în mod intenționat a habitatelor naturale!
- Nivelul zgomotului se va reduce în limita posibilităților!
- Este interzis utilizarea vehiculelor în scop de vânătoare, nici chiar în cazul în care utilizatorul vehiculului deține permis de vânătoare individual!
- Este interzisă alungarea sau perturbarea intenționată a animalelor sălbatice!
- În zonele naturale protejate, respectiv în ariile protejate Natura 2000 circulația cu vehicule motorizate este interzisă, sau necesită autorizare prealabilă la organele competente.
CEI CARE ADUNĂ GUNOIUL ARUNCAT ȘI LĂSAT ÎN NATURĂ DE CĂTRE ALȚI TRECĂTORI, LA PREDAREA ACESTUIA BENEFICIEAZĂ DE REDUCERE LA TAXA DE PARTICIPARE.
Echipament/ținută recomandată și/sau obligatorie:
-
- Haine închise (adecvate vremii, rezistente la intemperii).
- Pantofi închiși, rezistenți.
- În caz de nevoie asigurăm gratuit cască (nu este obligatorie), ochelari, eșarfă și șalopetă (overall).
Reguli de conducere și prevenire a accidentelor:
-
- Viteza maximă admisă pe drumurile publice este de 40 km/oră!
- Viteza trebuie adaptată la condițiile meteo și având în vedere starea drumurilor!
- Conducătorul ATV-lui trebuie să-și așeze centrul de greutate întotdeauna deasupra roții care se află în punctul cel mai înalt al ATV-lui!
- Pe pante se circulă cu viteză redusă!
- Este interzisă intrarea în acele zone care sunt prevăzute cu semnalizatoare sau marcaje care interzic accesul sau care interzic acesta prin alte modalități (rezervație naturală, zonă protejată, drumuri private, etc.)!
- În cazul turelor organizate în grup, trebuie ținută o distanță de urmărire de cel puțin 10 metri, inclusiv în cazul unei înaintări încete!
- În apropierea curbelor și denivelărilor bruște viteza trebuie redusă!
- Pe parcursul acestor drumuri este posibil să circule și alte vehicule, cai, călăreți sau drumeți, de aceea trebuie avut atenție sporită la porțiuni de drum unde condițiile de vizibilitate sunt reduse! Trebuie acordată atenție specială călăreților sau trăsurilor de cai, în apropierea acestora, pentru siguranța circulației, trebuie redusă viteza sau trebuie oprite vehiculele, după caz.
- Obiectele mai mari întâlnite în cale, pietrele mari, trunchiurile de copaci trebuie evitate!
- Circulația este permisă doar urmând ghidul de tură (după caz) sau pe traseul indicat!
- Nu este recomandat modificarea ordinea stabilită sau propusă de către ghid în ceea ce privește ordinea în care participanții vor porni în traseu unul după celălalt, întrecerile sunt periculoase și interzise!
Informații generale în ceea ce privește participarea la ture:
-
- Pe parcursul turelor, hainele se pot prăfui, în funcție de condițiile meteo ele se pot uda și se pot umple cu noroi, de aceea este recomandată folosirea hainelor de schimb.
- În cazul închirierilor pe termene de timp alese în mod individual, în cazul în care se depășesc termenele de timp și/sau pragurile de km parcurși față de termenele prevăzute în momentul închirierii, se vor percepe suprataxe aferente.
- Pentru murdărirea ”nejustificată” a vehiculelor percepem extrataxe.
- Recomandăm încheierea unei asigurări pentru accidente aferente sporturilor extreme pentru ziua în care participați la tură!
Nu uitați regulile de aur:
- Verificați starea tehnică a vehiculului înainte de plecare.
În vederea asigurării condițiilor de maximă siguranță monitorizăm constant starea tehnică a vehiculelor. Din motive de siguranță este important verificarea stării tehnice a vehiculului și de către client, pentru a reduce riscul de eroare respectiv în vederea familiarizării cu vehiculul.
Câteva aspecte importante:
Roți și anvelope – Verificați cu atenție presiunea aerului, gradul de uzură a roților/anvelopelor și asigurați-vă că direcția este fermă și bine reglată.
Funcții de control și cabluri – Verificați cu atenție diferitele funcții de control, cum ar fi accelerația, frânele și alte cabluri, pentru a vă asigura de funcționarea corectă a vehiculelor.
Lumini si comenzi electrice – Verificați buna funcționare a sistemului de demaraj electric al motorului respectiv a sistemului de iluminare: faruri, stopuri și semnalizări.
Combustibil și ulei – Asigurați-vă ca nivelul de combustibil și ulei să fie optim. De asemenea, verificați filtrul de aer și convingeți-vă că nu există scurgeri.
Transmisia și șasiul – Inspectați transmisia și asigurați-vă pe deplin că nu sunt șuruburi slăbite, că toate componentele șasiului sunt la locul lor, sunt bine reglate și securizate.
2. Asigurați-vă că sunteți informat în privința legislației și a regulamentelor de circulație și de siguranță în vigoare, în ceea ce privește condusul unui ATV. Informați-vă constant, întrucât oricând pot interveni modificări în legislația în vigoare.
3. Urmați următoarele „REGULI DE AUR”
În momentul ”încălecării” unui ATV urmați următoarele „Reguli de Aur” pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur:
-
- Echipați-vă corespunzător purtând accesoriile și echipamentul de siguranță!
- Fără „cascadorii” pe drumuri!
- Niciodată să nu conduceți un ATV sub influența alcoolului sau a drogurilor (inclusiv medicamente care vă pot influența capacitatea de a conduce în condiții optime)!
- ATV-ul poate fi condus de persoane cu permis de conducere de categoria B şi B1, nu vor fi predate vehicule persoanelor care nu vor prezenta permisul valabil!
- Nu încercați să transporți mai mulți pasageri decât vă permite fișa tehnică a ATV-ului!
- Aveți grijă să adaptați viteza la condițiile de teren și meteo!
- Dacă aveţi de coborât o pantă, atenţie la schimbările bruşte de direcţie!
4. Uneori rutele dedicate ATV-urilor se intersectează cu zone publice sau terenuri private, așadar fiți responsabil și comportați-vă cuviincios, oferind respect celor din jur:
– Lăsați porțile și gardurile așa cum le-ați găsit!
– Respectați semnalizările și indicatoarele de circulație, aplicabile zonei respective!
– Păstrați curățenia!
– Fiți respectuos cu localnicii, cu ceilalți participanți sau drumeți pe care le întâlniți!
– Feriți-vă și să nu vă lăsați să fiți luat prin surprindere de cai, câini, turme sau animale sălbatice!
În caz de pericol sunați la 112!